Nu poți să spui că ai cunoscut cu adevărat România, dacă nu ai ajuns cel puțin o dată în Cheile Dobrogei – un tărâm scăldat de vânt și de soare, deopotrivă. Destinația este potrivită pentru o drumeție de o zi.
Cheile se află pe versantul drept al văii Casimcea, în județul Constanța, România, la aproximativ 45 de kilometri nord-vest de orașul Constanța.
Cum ajungi?
Rezervația este accesibilă prin Drumul național DN2A pe ruta: Constanța – Ovidiu – drumul național DN22 în direcția Cogealac. Localitatea Targușor adăpostește rezervația Gura Dobrogei.
Ce vezi?
Vei întâlni aici calcare din perioada jurasicului. Calcarele cheilor sunt de fapt rămăşiţe de atoli, care justifică forma semirotundă a pereţilor.
Regiunea cuprinde numeroase urme arheologice, în special cele găsite în peşterile presărate de-a lungul Cheilor Dobrogei – resturi de unelte, vânat şi urme lăsate de oamenii care populau această zonă în epoca preistorică.
Caracteristicile regiunii
Dacă vii aici ca turist, simplu călător pentru o plimbare de o zi, trebuie să știi că singurele opțiuni de cazare pe care le ai sunt în apropierea localității Corbu, așa că îți recomand să alegi să călătorești cu mașina până aici. Mai ai opțiuni de cazare la localnicii din zonă, în localitate Târgușor, însă așteaptă-te la condiții modeste pentru a înnopta.
Este locul potrivit dacă ești în căutare de liniște și natură, pentru că sectorul de chei se întinde pe o suprafață de peste 2 kilometri, așa că la pas… poți descoperi peșterile din zonă, vegetația și fauna.
Sectorul de chei este deosebit și impresionant prin verticalitatea versanților, dar și prin varietatea mare a reliefului.
Platourile calcaroase au forme ciudate, bătute de trecerea apei în trecut, care mărginesc de o parte și de alta șoseaua. Valea Miresei trece prin chei și completează decorul de poveste de aici. Este o arie protejată în care vei întâlni aproximativ 14 peșteri, pe trasee marcate, pe cale le poți vizita.
Situl este valoros prin cele cinci tipuri de ecosisteme și anume tufărișuri, păduri, pajiști, râuri și stânci, care au o importanţă floristică deosebită dată de prezenţa diverselor specii de plante.
Zona are un climat temperat continental predominant arid ce este caracterizat de mai multe zile tropicale și secete frecvente. Pe vârfurile dealurilor sunt deseori prezente condiții de semideșert, așa că dacă te decizi să vizitezi regiunea, îmbracă-te adecvat.
Cheile sunt spectaculoase în orice anotimp, însă în timpul verii albul calcarelor oferă imagini de vis, contrastante, alături de verdele vegetației. Le poți admira și fotografia din toate unghiurile, dar nu te aștepta să fie la fel de spectaculoase ca alte chei din România, precum Cheile Dâmbovicioarei de exemplu. Cheile Dobrogei au o înălțime maximă de 40 de metri.
Pasionații de escaladă au voie în zonă numai cu echipament adecvat. În 1997 a apărut primul traseu marcat corespunzător și ulterior, toate traseele au fost marcate la bază cu numele şi gradul lor de dificultate, cuprins între uşor şi mediu. Pasionaţii de alpinism au posibilitatea să facă inclusiv ascensiuni libere.
Te invit să fii un Călător de Poveste aici. Cheile Dobrogei şi localitatea Cheia formează o uriaşă expoziţie de sculptură oferită de natură, declarată rezervaţie naturală pe o suprafaţă de 285 hectare.
Călătorie de poveste îți doresc! 🙂
O locatie absolut exceptionala!
Multumesc, Corina! Calatorii frumoase! 🙂