Dragoș și Cristina Curelea – Din pasionați de călătorii, în proprietari de pensiune turistică
Iubesc să călătorească în ţinuturi cât mai îndepărtate şi mai diferite în comparație cu ţara noastră. Nu au stat niciodată în hoteluri luxoase, ci la hosteluri modeste unde s-au simţit excelent. Când te uiți la ei par că ar avea un aer boem, însă atunci când ajungi să stai de vorbă cu ei la un ceai fierbinte în inima munților, le descoperi spiritul de aventură… acea aventură care te poartă și pe tine printre povești, legende și măiestria lucrului bine făcut acasă sau departe de casă.
Dragostea lor pentru călătorii i-a făcut să construiască un loc de poveste în inima munților Țarcu din județul Caraș Severin. Aici, la Vila Șucu, în micul lor colț de rai, tradițiile și ospitalitatea de acasă se împletesc cu pasiunea pentru turism, călătorii și delicii românești pe care Dragoș și Cristina le-au aliniat cum au știut ei mai bine.
Vila Șucu este o căsuță cochetă, intimă, care vă oferă șansa să vă petreceți câteva zile liniștite și pline de relaxare, în stațiunea Poiana Mărului. Căsuța a fost botezată după râul în apropierea căruia se află.
Ideea proiectului a pornit în 2003, când Dragoș a vrut să scape de viața aglomerată din București. A început să pună ideea în practică la începutul anului 2004, când a achiziționat terenul, iar Vila Șucu a fost finalizată în 2009.
Dragoș și Cristina sunt oamenii care te fac să te simți ca acasă când pleci în vacanță, iar la povestea lor contribuie și părinții. Cristina a lucrat în publicitate într-un studio de post-producție: “Asta înseamnă că nu avea program, lucra cât era nevoie, când era nevoie. Uneori ajungea și la 4 dimineața acasă. Era o viață frumoasă, dar dificilă pentru o mamică de băiețel de 4 ani. Așa că, atunci când în peisaj a apărut și Miruna, mezina noastră, am hotărât să ne rupem de Capitală și să ne mutăm la munte, pentru ca ei să crească la aer curat, la curte, cu mulți căței și multe pisici”, spune Dragoș.
Prietenii necuvântători pe care îi veți găsi la Vila Șucu, nu doar că vă vor face vacanța mai veselă, dar sunt mereu acolo alături de voi în drumeții. Sasha este cea mai blândă și jucăușă, promite să vă ofere multă dragoste pe parcursul sejurului vostru la Poiana Mărului.
Dragostea pentru câini și pisici nu o au doar ei, ci și turiștii care vin la Vila Șucu… Mulți dintre ei nu-și lasă animăluțele acasă, pentru că aici sunt bineveniți cu toții.
“Vila Șucu este o afacere de familie, adică noi ne ocupăm de toate, suntem recepționeri, fochiști, bucătari, ospătari și menajere. Dar vila este deschisă oricui dorește să ne viziteze. De mulți turiști ne-am despărțit prieteni, unii vin la noi de ani de zile și se simt ca acasă”, spune Cristina.
Și cum nu te-ai simți ca acasă? Atmosfera prietenoasă și relaxată sunt pe primul loc: “Cine vine în Poiana Mărului, vine clar pentru natură și aer curat. Se spune că avem cel mai curat și sănătos aer din Europa. Sunt o gramadă de trasee montane care pornesc din Poiană, cu diverse grade de dificultate, pentru toate vârstele. Avem cascade, avem lac de acumulare, munți, păduri, avem tot ce e mai frumos pe lume”, ne îndeamnă Dragoș.
Poiana Mărului se află la 150 de kilometri de Timişoara şi este una dintre cele mai frumoase stațiuni turistice din Banat. Zona este situată la 700 de metri altitudine, străjuită de Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea.
Specialiștii spun că aerul din Poiana Mărului este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara, adică ionizarea este de 10 ori mai mare, fiind benefică pentru sănătate: “Zona are un potențial turistic imens, încă neexploatat. Este nevoie, însă, de ceva investiții și implicare. S-ar putea investi într-un Aventura Park sau chiar un teren de Paintball, care ar dubla clar numărul turiștilor. S-ar putea organiza cursuri de echitație, plimbări cu trăsura pe drumurile forestiere, idei sunt multe”, adaugă Cristina.
Cazare și servicii
“Lunile în care vila este plină sunt iulie și august. În rest, cel mai mult in week-enduri și în zilele de sărbători legale – de Paște, Anul Nou, 1 Mai. Uneori vila se închiriază în totalitate grupurilor care sărbătoresc ceva special – un botez, o zi de naștere, alteori unei companii care dorește să organizeze un teambuilding. Le oferim mesele și, dacă doresc, un tort special, făcut aici”, amintește Cristina.
Și pentru că tot am servit delicii dulci la Vila Șucu, am fost curioasă să văd și de unde vine dragostea asta pentru gătit și cum se împacă ea cu pasiunea pentru călătorii:
Cristina – “Ca să fiu sinceră, până să ne părăsească bucătăreasa, în plin sezon, nu știam decât să prăjesc cartofi și ouă. Dar nevoia e cel mai bun profesor. Și am descoperit că îmi place să gătesc. Și gătesc mereu ca și cum ar fi pentru copiii mei, adică fără rabat la calitate și cu mult drag. Atunci iese cea mai bună mâncare. Plus că, fiind o pensiune mică, prefer să fac aprovizionarea de 2 ori pe săptămână și să lucrez doar cu marfă proaspătă, ceea ce contează mult.”
Cameră dublă – 100 lei/noapte
Cameră triplă – 150 lei/noapte
Suita (4 locuri) – 180 lei/noapte
Mic dejun – 15 lei
Prânz – 30 lei
Închiriere biciclete – 10 lei/ora
Închiriere vilă în totalitate, fără mâncare – 1000 lei/noapte
La Vila Șucu eu m-am convins de bunătățile din zonă și iată că pasiunea, i-a adus pe Cristina și pe Dragoș în punctul în care comercializează o parte din produsele preparate cu măiestrie la Poiana Mărului:
“Înainte să ne apucăm de făcut prima noastră dulceață, ne-am documentat mai ceva decât pentru lansarea unei rachete. Ne era teamă să nu ratăm vreun detaliu și să stricăm bunătate de afine. Dar, spre surpriza noastră, dulceața a ieșit delicioasă și a avut mare succes. Așa că, am prins curaj și am început să ne extindem gama. Cu torturile noastre, e o poveste mai lungă. Când a împlinit Miruna un an, am vrut să îi fac ceva special. Mă cam plictisisem de schimbat pamperși și măsurat laptele praf, simțeam nevoia să-mi mai scot la iveală creativitatea. Și așa a apărut primul tort. În timp, am îmbunătățit rețeta, am mai descoperit și altele și am început să le fac și pentru cei care au ceva de sărbătorit aici”, spune Cristina.
Astfel că, dulciurile se vând foarte bine. Clătitele mai ales. Sunt cel mai ușor de făcut. Printre cerințele turiștilor sunt și gogoșile, prăjitura cu cremă de brânză, tartele cu fructe.
În afară de dulcețuri și prăjituri, pasiunea lor pentru călătorii poate fi văzută în interiorul Vilei. Pereții pensiunii sunt tapetați cu imagini superbe din călătoriile în jurul lumii – Dragoș: “Ne inspiră prețul biletelor de avion. Ne plac țările calde, exotice și ieftin de călătorit în ele. Așa că, dacă apare vreo ofertă specială la diverse linii aeriene, nu ezităm. Singura țară “scumpă” în care am fost este Japonia, dar biletele erau atât de ieftine, încât nu am putut rezista tentației.”
Și tot Dragoș îmi spune zâmbind că cea mai greu accesibilă atracție turistică pe care își doresc să o vadă este Cascada Angel, din Venezuela: “Este greu accesibilă din mai multe motive. Primul ar fi situația politică extrem de instabilă din țară, al doilea este că se ajunge foarte greu acolo.”
Au călătorit mult, iar Vila Șucu este printre altele și un proiect în care familia Curelea încearcă să aplice lucrurile bune văzute în alte părți ale lumii la ei sau cel puțin, să le dea idei și autorităților de la noi: “În țări pe care noi, românii, le considerăm de lumea a 3-a, bananiere, gen Cambodgia, în orice zi, din orice sat, poți ajunge unde dorești. Te urcă într-un autobuz, ăla te lasă undeva de unde te preia altul, poate îți ia o zi întreagă, dar te miști și ajungi unde vrei. La noi, dacă vin turiști străini, duminica, nu pot ajunge în Poiană decât cu un taxi”, povestește Dragoș.
De altfel, au reușit să împrumute de la străini atmosfera relaxată, disponibilitatea de a recomanda trasee, de a oferi informații și sfaturi oricui are nevoie.
Dragoș și Cristina vă recomandă să veniți la Poiana Mărului dacă vreți natură, liniște și aer curat. Munții de aici sunt încă sălbatici, apele încă limpezi și curate și aerul nepoluat.
De ce să alegeți VILA ȘUCU?
Dragoș și Cristina:
“Pentru că și noi iubim călătoriile și știm ce înseamnă să îți placă să te plimbi și să vezi lucruri noi, pentru că ne adaptăm nevoilor oricui, pentru că ne place să stăm la povești cu musafirii și să împărtășim experiența noastră și, de ce nu, pentru că facem o ciorbă fantastic de bună.”
Noutăți la Vila Șucu
Dragoș: “În primul rând, un foișor în curte. Sperăm să îl avem anul viitor. Apoi, dacă reușim, am vrea să cumpărăm un caiac pe care să îl inchiriem pentru plimbări pe lacul de acumulare.”
Ce înseamnă pentru voi să fiți “CĂLĂTORI DE POVESTE”?
Cristina: “Să fim Călători de poveste… înseamnă să ne trăim viața la maxim, să o trăim pentru a vedea și a explora, nu pentru a acumula. Unii ne spun că mai bine ne luăm o mașină nouă de banii cheltuiți pe călătorii, dar noi credem că fiecare secundă de călătorie a meritat fiecare leu cheltuit, pentru că cei mici nu or să-și aducă aminte peste ani și ani ce mașină aveau mama și tata, ci unde ne-au dus mama și tata.”
Iată de ce, în micul colț de rai de la Poiana Mărului, Dragoș și Cristina nu sunt doar călători de poveste într-un loc idilic din România, ci știu să ofere cu multă pasiune o parte din viața lor și din noua lor profesie de administratori de pensiune turistică, prin servicii turistice de calitate la prețuri fără concurență, într-o Românie în care există corectitudine, frumos, liniște, aer curat, dragoste și multă voie bună, așa cum doar la Vila Șucu găsești. 🙂
Fii un Călător de Poveste!