M-am gândit mereu cum mi-aș dori să arate un spațiu ideal pentru comunitatea din care fac parte, un spațiu în care să mă regăsesc cu totul, să-mi ofere atât relaxare, cât și o seară în oraș cu prietenii sau poate un colț liniștit în care să ascult muzica preferată ori să citesc o carte. Sau poate să savurez un ceai, să văd un film ori să mă amuz implicându-mă într-un joc de societate sau participând la un curs de dans. Ei bine, nu știu dacă există un astfel de loc în București, ce pot să spun este că un birou de arhitectură ar putea să se ocupe de construirea unui astfel de stațiu.
În ultimii ani arhitecții din Capitală au venit cu proiecte de case care mai de care mai impunătoare, s-au deschis spații de poveste care îmbină foarte mult modelele de tip co-working cu relaxarea și cu activitățile extracurriculare.
Un astfel de spațiu este clădirea Qreator din București, deschisă recent. Inițiatorii proiectului îl numesc un spațiu destinat energiilor creative în căutare de noi oportunități și perspective.
Fiecare cameră de la Qreator aduce ceva nou – de la muzică la pictură, de la pictură la fotografie, de la fotografie la tehnologie sau dans.
Ce face frumos acest spațiu? Cred că… totul. Oamenii în primul rând. Pentru că aici se întâlnesc în general tinerii creativi, pasionați de frumos. De ce este eficient în utilizare? Pentru că indiferent de proiectul tău sau de pasiunea ta, la Qreator îți poți face ideile cunoscute. Qreator le deschide ușa tuturor celor care doresc să-și dezvolte talentele sau proiectele în domeniul muzicii, modei, dansului, filmului, teatrului. O vizită aici cred că te încarcă de energie.
Acum, dacă ar fi să adaug unui nou spațiu ceva în plus față de conținutul camerelor de la Qreator, acel ceva ar fi designul interior al altei clădiri emblematice din București, Cărturești Carusel.
Combinând frumusețea arhitecturală a celor două clădiri, i-aș provoca pe cei de la AIA Proiect să invite bucureștenii să-și creeze spațiul lor, cu alte cuvinte le-aș pune la încercare imaginația tuturor creativilor pentru un spațiu care să dețină nu doar locuri de recreere pentru timpul liber, ci și birouri pentru diverse activități dedicate tinerilor sau copiilor, cafenele, locuri de joacă, săli de muzică sau pictură, o mini-bibliotecă, o ceainărie și chiar o mini-sală de cinema.
Îmi imaginez o veche clădire istorică din București, recondiționată din temelii și adusă la viață pentru folosire permanentă. Ce vei putea face aici? Tot ce îți dorești. Iar lucrul cel mai frumos mi se pare readucerea ei la viață cu sprijinul tuturor celor care ar iubi un astfel de loc. Cu alte cuvinte, aș invita bucureștenii și turiștii să doneze online în scopul strângerii de fonduri pentru construcția unei clădiri emblematice, doar a lor. O clădire care să reprezinte deopotrivă atât tinerii, cât și persoanele în vârstă, un spațiu de recreere în care te simți ca acasă și unde vii ori de câte ori te plictisești să vezi aceleași filme, de exemplu.
Tot aici, cu ajutorul donațiilor, se va amenaja o bibliotecă ce va conține atât cărți vechi, cât și cărți noi pentru cei care vor să citească, dar poate vor și să-și dea întâlnire într-o seară cu prietenii, într-un spațiu diferit și informal.
Cred că un astfel de spațiu ar deschide mult mai mult oamenii între ei, iar companiile s-ar întoarce spre comunitățile mici care au nevoie de sprijin. Când spun comunități mici ma refer la grupuri vulnerabile care fie doresc să-și facă vizibile poiectele, fie vor să promoveze tinerele talente sau pur și simplu nu își permit să aibă un spațiu de întîlnire doar al lor. În această categorie ar putea intra la fel de bine reprezentanții unor asociații sau fundații non-profit, voluntarii angajați în diverse activități, de ce nu… chiar și profesorii care vor să ofere elevilor ore suplimentare în afara celor predate la școală.
O astfel de clădire ar deveni emblematică prin simpla sa utilizare. Costurile lunare de întreținere, amenajare și dotare s-ar asigura tot din donațiile celor care îi trec pragul, iar utilizarea diverselor spații pentru prezentări, citit, joacă sau relaxare ar presupune o donație minimă săptămânală din partea fiecărei persoane care alege să vină aici.
Echipa AIA Proiect cred că poate parcurge toți pașii necesari pentru a da valoare unei case vechi și oferă suport pe toată perioada pre și post-execuție. Atenția la detalii, experiența, cunoștințele solide în domeniu și pregătirea continuă îi recomandă pentru un astfel de proiect de anvergură.
Un astfel de spațiu ar deveni posibil pentru bucureșteni, pentru că cei de la AIA Proiect pregătesc mai mult decât clădiri, concep locuri de marcă mari sau mici pe care oamenii care interacționează cu ele le cauta și le rețin, locuri care definesc, reprezintă și susțin grupurile, comunitățile sau afacerile pe care le deservesc, în deplin și maxim respect față de mediul înconjurător.
Un parteneriat cu AIA Proiect pentru construcția unui astfel de spațiu înseamnă dezvoltare pentru comunitate pe termen lung.
Eu îmi doresc o clădire de acest gen în București, iar voi fie că aveți o casă nouă și vă doriți să o amenajați sau locuința veche ar trebui renovată și reamenajată, AIA Proiect vă poate ajuta în amenajarea, reamenajarea sau renovarea unui spațiu, casă sau apartament, prin furnizarea celor mai bune soluții de la idei de amenajare și suport pe tot parcursul avizării sau autorizării pentru modificări precum și punerea în practică, achiziția materialelor și mobilierului, urmărirea lucrărilor de execuție până în cel mai mic detaliu astfel încât rezultatul să fie conform așteptărilor.
Articol scris pentru Proba 5 din competiția Superblog 2018, probă sponsorizată de AIA Proiect