Mă gândesc la importanța contribuției personale în comunitate cu inima strânsă și totodată cu emoție, pentru că aproximativ 5 ani am avut ocazia să fiu pe rând voluntar, coordonator de proiecte și ulterior specialist în relații publice pentru o asociație non-profit din județul Constanța. Ce impact a avut asupra mea munca de voluntar care venea în sprijinul unor familii defavorizate și a unor copii din centrele de plasament din întreg județul Constanța, nu vă pot descrie în simple cuvinte. Munca de voluntar m-a învățat să dăruiesc fără să aștept nimic în schimb, m-a învățat ce înseamnă recunoștința iar pentru mine, a reprezentat totodată, o excelentă dezvoltare personală care nu egalează cu nimic altceva.
Am fost motivată mereu de bucuria și zâmbetele pe care un grup de voluntari reușeau să le aducă pe chipurile oamenilor loviți de soartă și pe fețele unor copilași care nu aveau nimic. Poate tocmai pentru că știu ce înseamnă să fii voluntar, m-am implicat mereu și am sprijinit proiectele dedicate unor comunități mai mari sau mai mici, în care am crezut.
Anul acesta mi-am îndreptat atenția către o altă comunitate a oamenilor de bine care se implică trup și suflet să ducă la îndeplinire mai multe proiecte dedicate unor persoane care au nevoie de sprijin. În fiecare an, BCR organizează Bursa Binelui, proiect în cadrul căruia se desfășoară Campionatul de Bine – o competiție-maraton pentru atragerea de donații de către ONG-uri, la finalul căreia se dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5.000 Euro. În 2019, Campionatul de Bine va fi lansat la începutul anului.
Bursa Binelui este singura platformă de donații online necomisionate din Romania, ce oferă posibilitatea celor care își doresc să facă fapte bune tot anul să doneze online, simplu, sume mici de bani, care pot contribui la dezvoltarea unor proiecte locale de impact ale unor organizații mici și mijlocii. Donatorii pot să susțină cu sume mici o cauză în care cred.
Practic, platforma aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor, acoperind toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare, astfel că, dacă un donator donează 100 lei, acei 100 lei intră direct în contul organizației.
Mi-au atras atenția multe proiecte promovate online de Bursa Binelui. Ce trebuie voi să știți este că puteți susține oricare dintre aceste proiecte și fiecare dintre voi poate dona o sumă oricât de mică, pornind de la 5 Lei, pentru a face un bine celor care au nevoie de noi. Și au nevoie de noi un an întreg, nu doar de sărbători.
Pe mine m-a mișcat enorm unul dintre proiectele locale din județul Constanța, cu atât mai mult cu cât am sprijinit cele două comunități de-a lungul timpului prin intermediul asociației în care am fost voluntar, atât prin fundraising, cât și prin proiecte de tip crowdfunding.
Unul dintre proiecte își propune să transforme o clădire din comuna Castelu, județul Constanța, în centru comunitar pe parcursul anului 2018 (clădirea a fost cumparată recent, în acest scop, de Primărie). Proiectul va avea două faze: renovare și dotare. Prin participarea la Bursa binelui, asociația Reality Check își propune să strângă o parte din suma necesară realizării fazei de renovare.
Comuna are două sate, Castelu și Nisipari, cu 5000 locuitori, dintre care 1150 sub limita sărăciei (650 sunt copii). 200 de familii iau ajutor social. Majoritatea persoanelor sărace sunt în Castelu, în 3 zone compacte: Balta, Garoafelor, Ferma. Copiii vorbesc acasă turcește și nu știu deloc românește când încep grădinița sau școala. Copiii și părinții lor vor fi beneficiarii direcți ai proiectului și vor participa la activități educaționale, sesiuni de consiliere pe diferite teme, cluburi, întâlniri cu alți membri ai comunității sau cu echipa locală. Donațiile voastre vor fi folosite pentru a construi în centru o baie publică, o spălătorie, un mic dispensar, o sală de activități educaționale, un spațiu pentru adăpostirea temporară a unui număr restrâns de persoane aflate în situații critice. Astfel, persoanele vulnerabile vor putea beneficia de servicii de asistență socială, medicală și educațională. Împlinirea nevoilor de bază le poate da acestor oameni o perspectivă mai bună de integrare în societate.
Dacă nu puteți dona bani e bine să știți că vă puteți implica ca voluntari în acest proiect. Fie vă înscrieți direct prin intermediul platformei online disponibile pe www.bursabinelui.ro, în cadrul proiectului “Dezvoltare centru comunitar Castelu”, fie direct prin ONG. Le puteți scrie.
Vă încurajez ca fiecare dintre voi să se implice în comunitatea din care faceți parte printr-un gest cât de mic, pentru ca persoanele care nu au fost la fel de norocoase ca noi, să aibă șansa la un trai decent. Cu atât mai mult, cu cât știu cât de greu încercată este această comunitate din Castelu.
Împreună, putem face bine prin Bursa Binelui. Vă alăturați? Sunt convinsă că ceea ce veți primi înapoi de la acești copii, zâmbetele lor, nu egalează cu niciun alt dar material pe această lume. Pentru că ele se păstrează în inimile voastre pentru totdeauna. 🙂
Articol scris pentru proba 23 a competiției Superblog 2018, probă sponsorizată de Bursa Binelui by BCR