Dacă de la începuturi ar fi existat formule magice care să ne învețe cum să fim independenți financiar, cred că lumea de astăzi nu s-ar mai fi putut împărți în clasa de jos, în cea de mijloc și în high class. Împrumutăm de regulă de la părinți seturi de obiceiuri preluate încă din copilărie, care ne învață mai mult sau mai puțin despre independența financiară. De cele mai multe ori facem ce vedem la alții, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că ceea ce fac alții fac bine.
De-a lungul timpului am citit câteva cărți despre educație financiară și despre cum să faci bani, dar parcă niciuna nu îți arată de fapt, metoda. Apar zilnic pe piață zeci de cărți a căror temă principală este dezvoltarea personala și cea financiară.
Dacă întreb adulții despre independență financiară, constat că cei mai mulți dintre ei ridică din umeri neputincioși, pentru că în fiecare zi suntem prinși într-o cursă a șoricelului în care cele 8 ore la serviciu, timpul dedicat copiilor, casei și altor responsabilități nu ne permit să visăm la independența financiară.
Cred însă că, pot exista metode prin care în timp, să reușim să ne administrăm banii pe care îi producem prin muncă, apelând la metode de economisire.
Dacă mă refer la un buget personal lunar, mereu am ales să mă încadrez în el, fără a-l depăși. Ce metode de economii folosesc? Nu există metode scrise, ci unele care sunt la îndemana fiecăruia dintre noi, în funcție de circumstanțe și priorități. Câteva dintre ele ar fi:
- economisesc prin plata unei pensii private de viață, trimestrial; astfel, nu mă mai chinui să pun bani deoparte lunar pentru economisire, ci achit o rată trimestriala care se duce într-un cont bancar pentru bătrânețe;
- tai din bugetele alocate altor lucruri atunci când îmi doresc cu adevărat ceva; de exemplu, prefer să economisesc pentru o vacanță decât să achiziționez lucruri inutile;
- mă implic în activități suplimentare în afara serviciului sau găsesc metode antreprenoriale de a produce mai mulți bani în bugetul lunar, în afara serviciului, pentru a economisi și a pune deoparte.
Iar acestea sunt doar câteva metode prin care aleg să economisesc sau să pun de-o parte un buget în caz de urgență.
Aceleași lucruri mi-ar plăcea să le transmit și copiilor mei, atunci când îi voi avea. Este foarte important să învețe că banii se fac din greu și mai ales, prin muncă cinstită. Dincolo de definiții, sintagme și teorii, administrarea bugetului personal implică responsabilitate, în primul rand. Este ca mersul la sală. Dacă ți-ai propus să slăbești, atunci trebuie să mergi să faci sport în fiecare zi, nu doar atunci când îți aduci aminte. La fel este și cu banii. Dacă ți-ai propus să economisești, atunci metodele le găsești zilnic în ceea ce faci.
Cam asta încearcă să facă și Scoala de Bani de la BCR pentru cei mici. Școala de bani pe Roți este o componentă a programului național de educație financiară al Băncii Comerciale Române – Școala de bani, program care se adresează copiilor, adolescenților și adulților. Proiectul Școala de bani pe Roți urmărește să educe financiar copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Copiii au astfel acces la ateliere interactive de educație financiară, într-un camion special adaptat, unde au ocazia să treacă prin diferite etape de înțelegere și conștientizare a modului cum folosim banii în economie.
Este important ca cei mici să cunoască de la vârste fragede concepte și noțiuni financiare, prin joc, fără să fie nevoiți să asculte definiții sau formule. Pe măsură ce parcurg fiecare etapă din lumea banilor, realizează că banii se câștigă greu și se consumă ușor, că nu întotdeauna prețul unui obiect este egal cu valoarea lui, că fiecare decizie pe care o iau trebuie să aibă în spate niște argumente bune și o bună informare și că fiecare dintre noi are un impact asupra economiei lumii prin deciziile pe care le luăm.
Ce mi se pare cel mai interesant este că Școala de Bani oferă prin joc și oportunitatea de a-i învăța pe părinți cum să le arate celor mici diverse aspecte care țin de independența financiară. Astfel că, mai târziu, când se vor afla în impas, vor ști să ia cea mai bună decizie pentru ei.
Nu există așadar o formulă magică, există metode care pentru unii funcționează și pentru unii nu funcționează, totul se bazează însă pe responsabilitatea alegerii și deciziei. Cred că visul fiecăruia dintre noi este să devenim mai devreme sau mai târziu independenți financiar, iar primul lucru pe care îl putem alege este să investim în noi și în copiii noștri.
Articol scris pentru Proba 6 a competiției Superblog 2018, probă sponsorizată de Școala de Bani by BCR
Totul in jurul nostru consta in metode care functioneaza sau nu, de la caz la caz. Nimic nu este sigur, Nu vreau sa devin independent financiar, daca asta inseamna sa nu fac ceea ce imi place si sa fiu fericit. Daca pot sa fiu fericit si independent financiar, atunci da! 🙂