Se spune că sărbătorile de iarnă vin cu rezoluții la sfârșit de an. Ei bine, eu mi-am spus că… rezoluțiile mai au de așteptat, așa că… până să trag linie pentru 2017, decembrie a însemnat pentru mine, locuri de poveste. Sunt de fapt, acele povești în care îți dorești să pășești și totodată să le descoperi pas cu pas, iar la final, parcă n-ai mai vrea pleci, ci să rămâi acolo, ancorat în frumusețea peisajului, surprins de oamenii locului și de căldura unor prieteni noi, care te întâmpină pentru prima oară, de parcă te-ar cunoaște de-o viață. Cam asta am simțit eu în 3 zile pline de povești, la Straja.
Pentru primul meu drum către Straja, am ales să călătoresc cu mașina. Stațiunea se află în județul Hunedoara, la aproximativ 25 de kilometri de Petroșani, lângă localitatea Lupeni. Nu am putut rezista peisajelor de pe drum și pentru că am avut noroc de o vreme superbă pentru luna decembrie, până să mă bucur de zăpadă… am surprins câteva povești în imagini de pe drum.
Accesul în stațiune se poate face cu mașina dinspre Petroșani, pe DN 66A, dar și cu trenul până în gara din localitatea Lupeni, situată la o distanță de 3 kilometri de instalațiile prin cablu și la aproximativ 10 kilometri distanță de Straja.
Din localitatea Lupeni în Straja puteți alege telecabina ca mijloc de transport. Dacă parcurgeți drumul cu mașina din Lupeni, veți vedea telecabina chiar de pe marginea drumului.
Straja deține în prezent, aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. 20 kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul foarte ușor, către toate pârtiile din staţiune.
O dată ajunși în stațiune, va trebui să lăsați mașina în parcare și fie optați să urcați către unitățile de cazare pe jos, fie apelați la unul din microbuzele private de transport persoane, care realizează curse către toate unitățile de cazare.
Eu am ales pentru un sejur de 3 zile Cabana Edelweiss, situată la o distanță de 20 de metri de teleschiul nr. 2 din stațiune, lângă vechea cabană Straja. Locația este situată în inima muntelui Straja, într-o superbă pădure de brazi, așa că drumul merită parcurs pe jos de mai multe ori.
Fie că veniți singuri la Straja, fie că sunteți cu prietenii sau cu familia, vă recomand cu mare drag acest loc. Pădurea de brazi pe care o parcurgeți până la cabană, peisajele feerice de pe drum, localizarea cabanei, situată departe de aglomerație și de zona comercială a stațiunii, chiar la baza munților, vă vor face să vă doriți să mai rămâneți… măcar o zi în plus.
Ambianța, dotările pensiunii, dar și serviciile oferite vor satisface chiar și dorințele celor mai pretențioși dintre voi. Am descoperit la Edelweiss, încă din prima zi, o echipă de oameni frumoși, care te fac să te simți ca acasă, în vacanță.
Restaurantul cabanei dispune de 70 de locuri și servește un meniu tradițional, à la carte. Este un restaurant cu specific românesc, unde calitatea serviciilor și a preparatelor este mereu pe primul loc. M-am simțit într-o mare familie, încă din prima seară, când gazdele au inclus pe lângă activitățile obișnuite dinaintea ajunului Crăciunului, momente specifice destinate oaspeților mari și mici. Bradul s-a împodobit cu o zi înainte de Ajun. Fiecare ajutor a contat, mai ales ajutorul celor mici. 🙂
Prima seară la Straja, înainte de Ajun, s-a încheiat cu multe colinde, copii cuminți în așteptarea Moșului, dar și zăpadă din belșug, cu puțin viscol și foarte multă ceață. Pe cât de deasă a fost ceața din prima zi la Straja, pe atât de superbe au fost peisajele surprinse printre brazi, cu foarte multă zăpadă și liniște ca-n povești.
A doua zi de dimineață, am sperat ca soarele să-și facă apariția pentru a lumina linia orizontului. Chiar și fără soare, iarna a pictat… povești printre brazi. După orele prânzului, o urcare cu telescaunul aflat chiar lângă Cabana Edelweiss, mi-a adus în dar alte povești, pictate și înghețate de natură. Telescaunul de aici deserveşte pârtiile Canal, Mutu și Lupului.
Trebuie să știți și că, în prezent sunt amenajate 12 pârtii de schi în Straja, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vârful Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 există un nou telescaun, în locul teleschiului 2.
Las imaginile de la urcarea cu telescaunul, să vorbească de la sine…
Peisajele înghețate la urcare și coborâre, îți taie nu doar respirația, ci și zâmbetul… însă merită să îngheți la propriu, chiar și pentru 16 minute, cât durează drumul dus-întors, pentru a surprinde în imagini, ceea ce vedeți aici.
Am profitat din plin de Ajunul Crăciunului și l-am rugat pe domnul soare să mai stea puțin, atât cât să surprind prin obiectivul camerei foto câteva imagini de poveste pentru voi.
Așa că, drumul din apropierea Cabanei Edelweiss a fost presărat cu opriri din loc în loc, între păduri de brazi. Eu m-am bucurat ca un copil de mormanele de zăpadă, în care m-am aruncat cu totul. 🙂
Aș mai fi stat câteva ore să mă joc, însă bucatele tradiționale din seara de Ajun și surprizele pregătite de gazde, m-au făcut să mă îndrept către cabană. Crăciunul ne-a apropiat pe toți cei prezenți la masa de seară, așa că am profitat de moment, pentru a-i cunoaște mai bine pe toți cei prezenți – atât pe turiști, cât și pe soții Moroșan, administratorii Cabanei Edelweiss. Vreau să o numesc pe Sanda Moroșan doamna mea de poveste din iarna asta, pentru că a reușit să construiască la Straja o adevărată poveste, pe care merită să o trăiești în fiecare iarnă.
Toți cei ce trec pragul Cabanei Edelweiss se reîntorc pentru cel puțin o dată, aici. Atmosfera din seara de Ajun, preparatele tradiționale și atenția oferită tuturor, au adus o atmosferă caldă și primitoare, alături de fulgii mari de zăpadă de afară. Cu mic, cu mare, cu toții l-am așteptat pe Moșul, care indiferent cât de obosit a fost de pe drum, a stat să asculte poveștile celor mai și celor mici – poezii, cântece și voie bună. Nici eu nu am putut rezista fără să-l îmbrățișez și să-i mulțumesc pentru că ajuns și aici. 🙂
Cam așa s-a încheiat prima parte a Ajunului Crăciunului de la Cabana Edelweiss din Straja. Am intrat și eu în jocul celor mici, m-am bucurat de venirea Moșului și am așteptat cuminte cadourile. 🙂
Gazdele au pregătit și alte surprize după venirea Moșului, iar eu vă voi povesti cu drag despre toate, în partea a doua a seriei de povești din Straja.
Nici în prima zi de Crăciun nu a lipsit aventura, cu gânduri la fel de frumoase, bune de agățat în brad. Așa că, rămâneți pe www.calatordepoveste.ro pentru următoarele povești pictate din Straja. În curând… 🙂