Dacă vă doriți o vacanță de neuitat la Straja pentru a vă petrece sărbătorile de iarnă, de primăvară sau de vară, vă ofer în continuare alte câteva motive în plus, pentru a nu rata această destinație.
Cabana Edelweiss, situată in inima muntelui Straja, într-o minunată pădure de brazi, vă așteaptă cu gazde ospitaliere, indiferent de vreme sau de anotimp, și vă invită să vizitați unul dintre cele mai frumoase locuri din România, stațiunea Straja.
Ajunul Crăciunului la Straja nu a însemnat doar un simplu Moș Crăciun și câțiva copii fericiți să-l vadă pe Moșul. Au fost tradiții, obiceiuri, oameni ai locului care au spus povești cântate în versuri și transmise prin colinde păstrate din generație în generație.
Ansamblul Folcloric Junii Petrileni s-a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a păstra cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului. Îmbrăcați în costume tradiționale, Junii au venit la Straja să ne încânte cu poveștile, dansurile și costumele lor. Cabana Edelweiss a fost printre ultimele opriri, pentru că la Straja, obiceiul din fiecare Ajun spune că, grupurile de colindători trebuie să treacă pe la fiecare casă din localitate, pentru ca Noul An să fie unul îmbelșugat și cu roade multe.
Nu au lipsit de la Cabana Edelweiss nici Craii care au anunțat nașterea Mântuitorului. De altfel, la Straja se organizează în fiecare an Festivalul Crailor, evenimentul fiind un obicei străvechi al Văii Jiului, ce anunţă naşterea Mântuitorului. Colindul Crailor are un singur corespondent în ţară, Viflaimul din Maramureş. Tradiția s-a păstrat nealterată de-a lungul timpului.
Venirea Crailor se desfăşoară sub forma unei scenete care durează aproximativ 25 de minute. Echipa de colindători este compusă din cel puţin şapte tineri, dar poate ajunge şi până la 30 de membri.
Cu multe colinde și voie bună s-a încheiat Ajunul Crăciunului la Cabana Edelweiss, cu bucate tradiționale și o vreme de poveste, cu fulgi mari de zăpadă care au bătut în geam atât în noaptea de Ajun, cât și a doua zi de dimineață, prevestind parcă… ziua superbă de 25 decembrie și totodată, strălucirea primei zi de Crăciun.
Cu mic cu mare, pasionații de sporturilor de iarnă s-au așezat la rând lângă teleschiul 2 de la Cabana Edelweiss, iar cei mai mult sau mai puțin înghețați de frig, după coborârea de pe telescaun, s-au adunat la o cană cu vin fiert, unde voia bună, muzica și bucatele tradiționale nu au lipsit, de această dată în aer liber.
Gazdele de la cabană au fost “vinovate” pentru acest festin în aer liber, dar și DJ Bulgarul care a întreținut atmosfera, între o țuică tradițională, un proțap preparat ca la Straja și multă distracție.
Așa că, de la horele tradiționale din Valea Jiului, sârbe, colindele Junilor și dansuri ale momârlanilor păstrate din generație în generație, tonalitatea a fost schimbată astăzi de muzica house și dance, pentru cei mai tineri.
MC Taty Bulgarul Legendarul, alături de DJ Alex Bedeleu, i-au încălzit pe toți cei prezenți cu ale sale urări la microfon, iar eu am avut un prilej tocmai bun pentru a mă întâlni și cu unul dintre Superbloggeri, Daniel Botea, aflat și el pe pârtiile din Straja. Distracția de aici nu a putut să țină pe nimeni departe de cabana noastră, deși mulți erau cazați prin alte părți ale stațiunii, chiar și la 1 kilometru distanță. 🙂
Pe Daniel și ale sale povești, îl găsiți aici: www.danielbotea.ro.
Eiii… dar Straja are multe povești nespuse, iar eu chiar îmi doresc să le cunoașteți pe toate. În următorul material vă spun povestea unui loc binecuvântat. Este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Straja, care nu trebuie ratată. Până atunci, haideți la Straja! Vă dăruiesc magia iernii, pe drumuri de poveste.
Pe curând! 🙂
Telescaunul 2, care pleaca de langa Edelweiss si Partia Canal ofera cele mai frumoase peisaje de ski din Straja, atunci cand nu se schiaza pe sub telegondola. Eu vin de multi ani la Straja si nu s-a intamplat niciodata sa nu fie zapada pentru ski in vremea Craciunului. Spor!