Poate că v-ați dorit sau nu, să parcurgeți măcar o dată un drum încărcat de spiritualitate.
Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia, amplasat în comuna Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara, face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 kilometri.
Vă recomand o excursie de cel puțin 2 zile aici, pentru a avea suficient timp să descoperiți atât istoria locului, cât și poveștile nescrise, auzite din străbuni.
Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor scrise, reiese că aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitală a regatului înfiinţat de Burebista a fost la Costeşti – Cetăţuie, după care, în perioada amintită, acest rol i-a revenit Sarmizegetusei Regia). Timp de aproape un secol şi jumătate, Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice.
Drumul îl parcurgeți cu mașina până în localitatea Grădiștea, pe un drum pietruit. Traseul nu este aglomerat, însă o dată ce parcați mașina la intrarea în pădure, drumul până la ruine îl veți parcurge pe jos, prin pădure, în aproximativ 30 de minute dacă nu sunteți obișnuiți să parcurgeți distanțe lungi.
Am vizitat Sarmizegetusa primăvara, așa că ploile și umezeala sunt frecvente, nu ar strica să aveți la voi în rucsac o pelerină pentru ploaie și bocanci adecvați traseelor de munte. Chiar și într-o ceață densă, potecile din Munții Orăștiei sunt de o frumusețe inegalabilă, iar verdele crud completează peisajul din povești. Locul este unul încărcat de spiritualitate. Complexul de sanctuare, situat la o altitudine de 1200 de metri, se regăsește la aproximativ 100 de metri de poarta de est a cetății, fiind legat de aceasta printr-un drum pavat numit “via sacra”.
Se spune că sactuarele de aici dețin energii sacre. În templul patrulater se îndeplineau ritualuri care aveau ca scop echilibrarea energetică, deblocarea intuiției și a capacităților extrasenzoriale.
Fortificaţia pe care vizitatorii o pot vedea astăzi pe teren datează din perioada războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea. Blocurile de calcar, închid o suprafaţă de aproximativ 30 000 metri pătrați (în unele porţiuni ale zidului au fost incluse piese arhitectonice din andezit provenite de la edificiile religioase).
În diverse puncte din interior şi din imediata vecinătate, au fost descoperite urmele unor barăci şi ale unor edificii romane. Fortificaţia dacică iniţială, cu o suprafaţă estimată la aproximativ 10 000 metri pătrați a fost aproape complet afectată de distrugerile şi de amenajările de mare amploare ale terenului din timpul războaielor.
Am vizitat Calendarul Circular, micul sanctuar rotund, sanctuarele dreptunghiulare și altarul de andezit, locul unde se aduceau jertfe zeilor. Locurile de aici vă oferă o energie aparte, pe care o simțiți poposind lângă fiecare obiectiv. Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul mondial Unesco, fiecare obiectiv de pe drum fiind descris printr-o poveste istorică pe care vă recomand să vă opriți să o citiți.
Drumul la coborâre îl veți parcurge tot prin pădure și are aceeași frumusețe, mai ales după ploaie. Vă recomand măcar o dată să ajungeți aici și să simțiți energia locului, să parcurgeți istoria și frumusețea drumului.
Și asta, pentru că… cele mai frumoase drumuri le parcurgeți primăvara și vara. Fiți Călători de Poveste la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei!
Pe curând! 🙂