V-am povestit în urmă cu puțin timp despre oamenii de poveste la care vă puteți caza în stațiunea Poiana Mărului din județul Caraș Severin, dar nu v-am oferit și foarte multe detalii despre ce puteți face aici, în cele câteva zile de vacanță.
Sejurul meu la Vila Șucu din stațiunea Poiana Mărului nu a durat decât 3 zile, însă au fost mai mult decât suficiente pentru a descoperi liniștea naturii, frumusețea zonei și cele câteva trasee de poveste de aici, care, alături de picturile naturii, vă vor încărca de energie și voie bună.
Poiana Mărului este situată la o altitudine de 700 de metri, fiind străjuită de munţii Ţarcu şi Muntele Mic, râurile Șucu şi Bistra Mărului. Zona este declarată Sit Natura 2000.
Cum ajungeți aici?
Din localitatea Oţelul-Roşu am trecut pe lângă comuna Zăvoi. Din Oţelu mai aveți de condus aproape 25 de km pe un drum amenajat parțial, cu multe serpentine, dar însoţit de un peisaj superb oferit de muntele Ţarcu, printre păduri de conifere şi foioase.
La Poiana Mărului, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea. Medicii recomandă cure de ionii negativi, cu acţiuni calmante asupra organismului, facilitând somnul şi relaxarea. Veți fi plini de bună dispoziție după câteva zile petrecute aici. Specialiștii susțin că zona deține cel mai curat aer din România.
Veți găsi în Poiana Mărului trasee turistice şi drumuri forestiere pe care le puteţi străbate la pas sau cu bicicleta. Puteţi face un popas lângă râurile de munte, cu apă cristalină, care coboară în cascade, purificând şi ionizând aerul. Lacul de acumulare Poiana Mărului vă oferă o privelişte de vis, puteți face o baie sau vă puteți relaxa la pescuit.
Vă recomand traseul “La Mesteceni”, un traseu ușor de parcurs în aproximativ o oră de urcat muntele, fiind de dificultate medie. Traseul pornește de la marginea localității Poiana Mărului, din dreptul lacului, fiind marcat de un panou informativ.
Traseul este marcat prin frunze roșii de mesteacăn și ajunge până la punctul belvedere situat deasupra celor două antene de telefonie din localitate, între pâlcuri de mesteceni.
În timp ce urcați, găsiți din loc în loc informații despre proprietățile medicinale ale plantelor întâlnite pe drum, dar și despre viețuitoarele din zonă. Călcați cu grijă și încercați să nu faceți gălăgie, zona este frecventată foarte rar de vipere, așa că fiți cu băgare de seamă. Vegetația are o frumusețe aparte, de un verde aprins.
Frumusețea peisajului vă va însoți până la belvedere și vă recomand să faceți acest traseu după ora 17.00, când apusul de soare surprins de obiectivul camerei foto, vă va îndemna să nu plecați sau cel puțin, să opriți timpul în loc pentru mai mult de câteva minute.
Dacă nu v-am convins de ce să veniți la Poiana Mărului, vă mai spun și că drumul până la Cascada Șucu este de o frumusețe sălbatică, printre păduri de conifere, iar aerul tare de munte și frumusețea locului vă va face să vă îndrăgostiți definitiv de aceste locuri.
Vă mai spun și că Munţii Ţarcu ocupă partea de nord-vest a Carpaţilor Meridionali şi se detaşează prin aspectele lor geografice ca o grupă aparte, alcătuind o regiune de forma unui triunghi între văile Hideg – Râul Şes – Râul Mare, Timişului şi Bistrei.
În Munţii Ţarcu păşunile constituie o adevărată bogăţie a zonei, fapt care explică păstoritul intens. Numele Ţarcu, atribuit unuia din importantele vârfuri din regiune, vine tocmai de la numeroasele stâne din zonă. Numeroase poteci leagă stânele cu „plaiurile” cele mai umblate sau fac legătura între ele.
Pentru mine Poiana Mărului este un loc binecuvântat de natură, unde mă voi reîntoarce mereu cu drag, pentru că nimic nu se compară cu liniștea, cu aerul proaspăt de aici și cu gazdele primitoare, care îți fac sejurul de poveste.
Te invit și pe tine să fii parte din călătorie! Pe curând! 🙂
Peisaje foarte frumoase din tara noastra. Felicitări pentru articol.