Povești DINTRE APE…
De la Murighiol și până în localitatea Sfântu Gheorghe, traversând toate canalele Deltei Dunării cu barca , simți cum timpul se oprește pentru moment, în trecut. Apoi, încet, trecutului i se adaugă noi elemente de modernitate, care oferă parcă o altă panoramă canalelor sălbatice, oamenilor locului și tradițiilor străvechi.
Delta Dunării este o poveste care trebuie trăită de la răsăritul soarelui, o dată cu primele crâmpeie de lumină ale dimineții și până la apus.
Dacă ajungeți cu mașina la Murighiol, atunci de aici puteți descoperi încet, dar sigur…fiecare obiectiv turistic, fiecare canal sau traseu care vă atrage atenția. Delta anului 2015 m-a surprins și pe mine, pentru că este un amestec de simplitate, eleganță, dar și supraviețuire.
Viețile bine rânduite ale oamenilor Deltei se împletesc cu aerul modern dat de hotelurile lacustre, care mai de care mai elegante și mai moderne.
O zi obișnuită pentru un om al Deltei care trăiește din pescuit, începe dis de dimineață. La ora 5 este deja târziu. Peștele se culege de pe baltă începând cu ora 03.30 dimineața, durează câteva ore curățarea lui, apoi așezarea în lăzi și transportul către cherhanale, care își așteaptă clienții.
Pentru un pescar care trăiește numai din pescuit, frumusețea sălbatică a Deltei Dunării este diferită și asta pentru că, de multe ori ceața, frigul, vântul, crivățul sau grindina nu trebuie să însemne piedici la culesul peștelui, ci o permanent luptă cu natura, pentru supraviețuire.
Pentru un pescar care trăiește numai din pescuit, frumusețea sălbatică a Deltei Dunării este diferită și asta pentru că, de multe ori ceața, frigul, vântul, crivățul sau grindina nu trebuie să însemne piedici la culesul peștelui, ci o permanent luptă cu natura, pentru supraviețuire.
Când schimbi nota peisajului virgin al răsăritului de soare de pe apă, cu cel al obiectivelor turistice și parcurgi drumul cu mașina, pleci de fapt, în căutarea unor vestigii istorice.
La aproape 70 de kilometri de localitatea Murighiol, am fost pe urmele vechilor genovezi. Situată în vecinătatea satului Enisala, pe un deal ce domină peisajul, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat, construită pe cel mai înalt promontoriu situat între lacurile Babadag şi Razim, ruinele vechii Cetăți Enisala ne-au oferit un peisaj de vis, străjuit de pădure și de ape.
În aceeași zi, ne-am continuat drumul către Jurilovca, unde la 6 kilometri de sat, pe malul înalt și abrupt al lacului, peisajul era cel care atrăgea atenția. Ruinele parțial dezvelite și restaurate ale fortăreței greco-romane Argamum, dar și plaja sălbatică, te derută pentru moment și nu știi dacă de fapt…ești la Dunăre sau la Marea Neagră.
Ajungi la Capul Doloșman, o faleză calcaroasă întinsă pe o distanță de 3 kilometri, singura faleză stâncoasă din zona litorală a României. Timpul se transformă aici într-o eternitate și realizezi că mingea de foc se lasă încet peste gospodăriile din localitate. Te întorci în Murighiol cu un alt peisaj, alți oameni, alte obiective.
Descoperi a doua zi un altfel de răsărit, în care Delta își spune poveștile, din nou, simplu. Pasiunea pentru pescuit a “oamenilor” Deltei o descoperi cum traversează și zeci de kilometri, din celălalt capăt al României, pentru un concurs de tip catch and release. Amatori, pasionați sau profesioniști, se întrec în prinsul peștelui. Știucile nu sunt însă niciodată prinse definitiv în plase, ci eliberate.
Toți cei care încearcă să “câștige” astfel de competiții sunt demult întrecuți de oameni ai locului, care de-o viață mânuiesc cu sârguință și îndemânare, undițele.
Iar dacă alegi barca rapidă pentru a ajunge în localitatea Sfântu Gheorghe, abia atunci realizezi că ceea ce ai văzut sau vizitat până în acel moment în Delta Dunării este doar, o mică parte.
Situată la aproximativ 70 de kilometri de Tulcea, localitatea Sfântu Gheorghe poartă numele celui mai vechi braţ al Dunării și adăpostește aproximativ 1000 de locuitori. Ulițele și casele păstrează din noblețea tradițiilor străvechi, însă contrastează cu noile modernizări ale satului, care se transformă încet, dar sigur, în stațiune turistică.
Campingul, miniportul de ambarcațiuni de agrement şi pensiunile, transformă localitatea Sfântu Gheorghe, iar sătenii parcă nu știu încă, ce să aleagă – noile oportunităţi care vor veni împreună cu modernizarea localităţii sau autenticitatea Deltei Dunării, care rezistă încă, în Sfântu Gheorghe?!
Peisajele sălbatice de la marginea localității, plaja cu nisipul cel mai fin de pe întreaga coastă a Mării Negre și caii sălbatici, te transpun preț de câteva minute, într-o altă lume. Acea lume în care timpul, s-a pierdut parcă și el.
Albastrul cerului se întrepătrunde cu zgomotul păsărilor, iar apusul soarelui străbate cele câteva valuri, lăsate în urmă de bărcile cu motor și de cei câțiva turiști, pasionați de caiac canoe.
În insula Sacalin, la gura de vărsare a Dunării în mare, apusul de soare creează un spectacol aparte, pe care se merită din plin să-l imortalizezi și să-l păstrezi în suflet, pentru că rămâi cu amintiri ale unei lumi care nu are început, dar nici sfârșit.
Oana Silviana Crăciun