Corespondență din Siria – Cronica unui război, în imagini
Nu ştiu exact dacă aş putea să-i atribui lui Cristian Munteanu un cuvânt sau cel puţin 3 cuvinte care să-l definească, pentru că este un artist complet, iar cei care oferă o complexitate de valori bine definite şi îmbină artele din mai multe domenii, creează spaţii în care simţi cum timpul se opreşte în loc.
Îmi spune că încearcă, cu ajutorul fotografiei, să schimbe, fie doar şi pentru câteva secunde, modul de interpretare a lumii de către oameni, să le ofere şi alte metode de descifrare a acesteia.
Scopul său este să realizeze imagini care să nască un semn de întrebare, căruia să-i găsești, la un moment dat, un răspuns.
L-am întâlnit pe Cristian Munteanu prezentându-şi fotografiile în cadrul expoziţiei “Casa de lângă Casă” organizată de ART HUB Bucureşti, în cadrul evenimentelor Bucharest Art Week 2017.
Foto: Cristian Munteanu
Ajuns la cea de-a treia ediție în acest an, Bucharest Art Week s-a adresat în egală măsură publicului de specialitate și celui larg. De la o ediție la alta, au fost aduse în atenția comunității locale proiecte ce pot contribui în timp la o mai bună înțelegere a fenomenelor culturale contemporane.
Războiul din Siria și consecințele sale a fost tema de anul acesta. Expoziţia lui Cristian intitulată “Casa de Lângă Casă” şi prezentată la sediul Art Hub pe 21 octombrie 2017 este cea care a completat seria de fotografii realizate în Siria de echipa românilor care au avut şansa să călătorească într-o zonă de conflict.
”Corespondență de război” a fost formulată pornind de la o serie de întrebări cu privire la rolul artistului și însemnătatea artei contemporane, în contextul actual al războiului ce zguduie Orientul Mijlociu și afectează politic, administrativ, social şi cultural întreaga Europă.
Foto: Cristian Munteanu
“Este un cadru care te schimbă, la nivel micro, chiar dacă asta înseamnă uneori să ai o cicatrice în plus. Să te facă să trăieşti, pentru puţin timp, în ea. Şi, astfel, în funcţie de genul fotografiei, să te determine să fii mai conştient, să te îmbogăţească cu o idee, cu un sentiment, cu o senzaţie. Iar dacă aceste lucruri se întâmplă şi imaginea te mişcă, te determină să şi ajuţi sau să mergi în locul din cadru, sau transmiți mai departe mesajul, cred că ea îşi îndeplineşte menirea.” (Cristian Munteanu)
Oportunitatea de a pleca în Siria şi a capta prin obiectivul camerei foto poveşti ale oamenilor din Siria, a avut-o datorită Nonei Şerbănescu, cea care a organizat călătoria, cu sprijinul realizatorului de film sirian Abo Bakr al Haj Ali, colaborator Al Jazeera și Vice News.
Bakr a şi prezentat în cadrul aceluiaşi eveniment din 21 octombrie, documentarul “The boy who started the Syrian War”: “În primul rând vreau să-i mulţumesc Nonei, pentru că m-a cooptat în echipă, astfel facilitându-mi această oportunitate, care cred că va rămâne unică. Expoziţia s-a numit aşa pentru că oamenii de acolo mi-au spus că unul dintre lucrurile care sunt încă bune este că nu sunt foarte departe de casă. Fiind aproape de Siria, încă sunt conectaţi cu ce se întâmplă în ţara lor natală. În plus, tabăra de refugiaţi din Iordania, Zataari, a devenit deja un oraş de 80 de mii de suflete. Fotografiie sunt numai din tabăra Zaatari, tabără care se deschide la ora 10 şi se închide la ora 3.”
Foto: Cristian Munteanu
Fotografiile lui Cristi exprimă nu doar pete de culoare într-o lume cicatrizată de război, ci şi speranţa unui viitor pentru aceşti oameni. A fost greu, riscant, emoţionant, fascinant în acelaşi timp să ajungă acolo, din mai multe puncte de vedere:
“A fost destul de dificil să putem să fotografiem sau să filmăm în voie. În cele mai multe zile, cu excepţia ultimelor două, poliţia a venit cu noi, ne-a supravegheat şi atunci a fost destul de greu să părăsim străzile principale, adică să pătrundem printre barăcile pe care ei le numesc case. A fost destul de greu procesul de a fotografia, pentru că trebuia să mă rup un pic de câmpul vizual al poliţiştilor care mergeau cu noi. Nu cred că am fotografiat, în 6 zile, mai mult de 12 ore legate.”
Foto: Cristian Munteanu
L-am întrebat pe Cristi şi ce sentimente a trăit în Siria, date fiind circumstanţele războiului, care în unele locuri este unul mocnit, iar în alte locuri nu ştii ce ţi se poate întâmpla dintr-un minut în altul:
“Ştii de unde vin aceşti oameni. Cu toţii am văzut fotografii din Siria. Însă, în Zaatari, în primă instanţă nu te izbeşte realitatea aceea cruntă, pentru că oamenii par relaxaţi, se şi zâmbeşte, fiecare are căsuţa lui. Unii au plante în jurul locuinţelor, ca să le aducă aminte de Siria, deci lucrurile nu sunt pe atât de grave pe cât erau la începuturi, însă pe măsură ce mergi printre ei şi îţi trece acest sentiment de nou, ajungând să vorbeşti cu oamenii, îţi dai seama că există în profunzime o durere profundă. În Zaatari există un bocet continuu, murmurat”, adaugă Cristian.
Şi-ar dori mult să experimenteze încă o dată Siria, dar să poată fotografia mult mai multe lucruri, să stea pe îndelete de vorbă cu oamenii, să intre în mai multe case, să poată fotografia şi alţi oameni. Va fi complicat, pentru că sirienii ţin la intimitatea lor, mai ales femeile.
Cristian trăieşte şi respiră viaţă prin fotografiile sale, unele triste, altele vesele, însă foarte realiste, fără culori care să îmbogăţească cu non sens cotidianul sau viaţa aşa cum este ea.
Şi pentru că, oricărui fotograf îi plac călătoriile, mi-a spus şi ce înseamnă pentru el să fie un Călător de Poveste prin prisma fotografiilor şi prin ceea ce face, cuprinzând atât partea frumoasă, cât şi aspectele mai puţin frumoase ale vieţii:
“În Iordania au fost două călătorii. În Amman a fost călătoria frumoasă. Amman e un oraş splendid, o dată ce reuşeşti să-i asimilezi zgomotul şi ritmul, e un oraş dansant dacă vrei. Cea de-a doua călătorie, mai puţin plăcută şi din punct de vedere vizual şi din punct de vedere uman, a fost cea în Zaatari unde îţi dai seama, o dată în plus, ca eşti norocos. A fi Călător de Poveste înseamnă să fiu mereu curios. Şi ca fotograf şi ca om. Sunt un om curios, sunt un om leneş, sunt un om căruia îi place să citească destul de mult, sunt un om care e impulsiv, sunt un om mai empatic decât par, dar şi tăios atunci când simt că e cazul, sunt mai puţin arogant decât mă văd oamenii şi sunt mereu perfectibil.”
Foto: Cristian Munteanu
Cristian Munteanu s-a născut pe 23 decembrie 1978 şi a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Hyperion”.
Realizează fotografii din 2010.
Expoziţii: “Versus, dar împreună” – Negreşti Oaş 2013,
Salonul Fotografului Român 2014, World Street Photography, “Street Views á-Priori”
Distincţii: Menţiune Sony World Photo Awards 2013, 2014, Finalist concurs foto-jurnalism Days Japan 2016
Apariţii în reviste: National Geographic Magazine, Mediafax Foto – Best of 2013, Photo Magazine, Lenscratch, Art Photo Feature Magazine, International Street Photographer, Black & White Street Book, Lens Folio, Foto 4All, Bucureştiul meu drag
Colaborator Mediafax Foto din 2014
Pentru colaborări şi parteneriate, îl găsiţi aici: www.cristianmunteanu.ro
Descoperiți oamenii de poveste de lângă noi!
Pe curând! 🙂