Tabăra Internaţională de Creaţie “Mraconia – Dubova, I. Mercea”, a ajuns la ediția a 34-a
Continuitate temporală, profesionalism, susținerea debutului artistic, mobilitate culturală și unicitate a patrimoniului natural național. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care Tabăra Internațională de Creație ”Mraconia – Dubova, I. Mecea” le-a adus de-a lungul anilor artiștilor români și străini. A format totodată numeroase generaţii de artişti plastici, unii dintre aceştia ajungând din „copiii taberei” la maturitate artistică.
Și unde putea avea loc această tabără plină de oameni faini, decât la Cazanele Dunării, mai exact în localitatea Dubova. Aici peisajele de poveste și mediul natural oferă spațiul perfect pentru creativitate. Regiunea se bucură de particularităţile deosebite ale spaţiului dunărean, pentru că apa, stânca şi cerul se completează, se împletesc şi se îmbogăţesc reciproc, ajutate de cele mai multe ori de schimbarea bruscă a luminii.
În perioada 22 – 30 august 2017 s-a desfășurat cea de-a XXXIV-a ediție a taberei, inițiată la Cazanele Dunării, în 1982 de pictorul Ioan Mercea. Începând din anul 2002 tabăra este organizată în localitatea Dubova.
“Este considerată una din cele mai longevive tabere românești. Spre deosebire de alte tabere de creaţie din ţară şi străinătate, aici atelierul artistului este chiar mijlocul naturii, Cazanele Mici ale Dunării. Tradiția și valoarea acestei tabere se datorează continuității în timp. Experiența a dovedit că legătura dintre generații se face direct, cei tineri învățând de la artiștii cu o bogată experiență artistică și pedagogică. În fiecare an au fost invitați în tabără elevi de la Liceul de Arte Plastice și studenți de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara,” spune Dana Mercea – vicepreședinte Asociația Culturală ”DUN`Art”.
Am întâlnit la Dubova o echipă unită de oameni frumoși care fac lucrurile să se schimbe și să se îmbogățească zi de zi. Mai ales pentru cei tineri. Tabără devine în fiecare an o invitaţie la cunoaştere interumană, prin relaţiile cu locuitorii zonei și turiștii care vizitează Clisura Dunării. Prin lucrările realizate pe malul Dunării, artiștii au ocazia să participe la expoziţii de grup sau individuale, perpetuând astfel spiritul de creaţie al taberei, atât în ţară cât şi în străinătate.
La cea de-a a 34-a ediție a taberei au participat: Liviu Brădean (RO, Bucureşti), Costin Brăteanu (RO, Timişoara), Gheorghe Crăciun (RO, Baia Mare), Judit Crăciun (RO, Baia Mare), Gheorghe Feneşan (RO, ClujNapoca), Ioana Feneşan (RO, Cluj-Napoca), Ioan Mercea (RO, Timişoara), Dana Miclăuş – Mercea (RO, Timişoara), Alina Modyrka (UKA, Zacarpatia, Solotvino), Gretty Papiu (RO, Baia Mare), Felicia Păunescu (RO, Bucureşti), George Păunescu (RO, Bucureşti), Tudor Predescu (RO, Bucureşti), Remus Rotaru (RO, Timişoara), Loredana Tîrzioru (RO, Timişoara), Gloria Vreme Moser (RO, Timişoara), Tudor Vreme Moser (RO, Timişoara), Ariana Vulpe (RO, Timişoara); Tvetozar Avramovici (RO, Orșova – elev la Liceul de Arte Plastice Timișoara) și copii de artiști precum: Luca Brădean (RO, Bucureşti), Alessia Crăciun (RO, Baia Mare), Alexandra Miclăuș – Mercea (RO, Timişoara), Matei Păunescu (RO, Bucureşti), Ioana Rotaru (RO, Timişoara), Theodor Vreme – Moser (RO, Timişoara).
Seara de 26 august a fost dedicată unui eveniment inedit care a îmbinat perfect jazz-ul și poezia. Au fost expuse lucrările realizate în primele patru zile de tabără pe un fundal muzical, în cadrul proiectului Jazz &Poetry Happening, la care au fost invitați muzicienii Ionuț Dorobanțu, Victor Miclăuş din Timişoara și Costin Roșu din Bucureşti, respectiv scriitorii Dan Mircea Cipariu, Radu Comănescu din Bucureşti și Robert Şerban, Timişoara.
Ediția din acest an a Taberei Internaţionale de Creaţie “Mraconia- Dubova, I. Mercea” a fost organizată de Asociaţia Culturală „DUN’Art” din Timişoara, având alături, în calitate de partener, Asociația PROIECT EUROPA UNITA din București.
Sponsori au fost ONE SOURCE Technology for Business Timișoara, BALDOR București, Crama OPRIȘOR București și Pensiunea MIRIFIC, Dubova.
Te invit sa fii un Călător de Poveste în Dubova, la Cazanele Dunării! 🙂
Foto Credits: Călător de Poveste și Dana Miclăuș-Mercea