M-am gândit mereu cum ar fi să-mi pot construi o casă de vacanță într-o zonă idilică, unde să mă relaxez după fiecare călătorie și unde să plec cel puțin de două sau de trei ori pe an, acel loc al meu în care să mă regăsesc de fiecare dată.
Cred că pentru un viitor proprietar, contează foarte mult căutarea permanentă a celor mai bune soluții, îmbinarea perfectă a tuturor caracteristicilor economice, constructive și estetice în momentul în care ia hotărârea să pună bazele unui astfel de proiect. Cu toate acestea se poate lăuda echipa de la AIA Proiect.
Trebuie să știți că pentru orice tip de proiect, indiferent de locul în care doriți să vă construiți casa de vacanță mult visată, veți avea nevoie de obținerea avizelor de construire.
AIA Proiect vă pune la dispoziția o colecție de proiecte optimizate sau vă personalizează casa în funcție de amplasament și așteptările voastre, ca proprietari. Pentru a ajunge la proiectul mult visat, trebuie parcurse câteva etape importante atât din perspectiva construcției, cât și din punct de vedere legal. Și pentru că vorbim de case de vacanță, rolul și importanța unei echipe experimentate de arhitecți proiectanți sunt vitale pentru reușita construcției.
Îi admir pe cei de la AIA Proiect pentru unul dintre proiectele lor, cabana de munte din Buskerud, Norvegia. O astfel de cabană/ casă de vacanță mi-aș dori să-mi pot construi în Munții Apuseni din România.
Cred că rolul unui arhitect nu se reduce doar la schițarea imobilului și realizarea proiectului. Soluțiile arhitecturale trebuie să fie suficient de creative, inedite și unice, sa poată valorifica la maximum suprafața de teren pe care proprietarul o are disponibilă.
Nu știu cum vă imaginați voi o cabană de poveste în munți, pentru mine ar fi cam așa, cel puțin la interior:
Înainte de a vă apuca de treabă însă, trebuie să știți că DTAC este prescurtarea folosită pentru documentația tehnică privind autorizația de construire și se referă la proiectul realizat de echipa de proiectanți, arhitecți, ingineri de rezistență și inginerii de instalații. In baza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) se obține DOAR autorizația de construire (AC) în timp ce în baza Proiectului Tehnic (PT) și a Detaliilor De Execuție (DDE) se pot realiza lucrările de construcție, se poate întocmi de către dirigentele de șantier Cartea Construcției, recepția lucrărilor și recepția finală a clădirii.
Și pentru că eu personal mi-aș prinde urechile în toate aceste avize, autorizații și termeni pe care nu îi înțeleg… sunt convinsă că, pentru un astfel de proiect de casă voi face echipă bună cu AIA Proiect.
Rolul și importanța echipei de arhitecți este pentru căsuța mea de vacanță extrem de important.
Arhitectul este în primul rând, responsabil de rezistența și soliditatea cladirii.
Va fi necesar să-mi ofere cele mai bune soluții pentru acoperiș, înclinare, pentru materialele care vor înveli acoperișul. Tot el îmi va propune materialele optime de construcție, soluțiile pentru ventilație, iluminarea naturală a casei, organizarea anexelor și a căilor de acces.
Este important să solicitați echipei de proiect toate informațiile privind racordarea imobilului la utilități – gaze, energie electrică, canalizare și apă potabilă.
O dată finalizată schița proiectului, dar și în timpul procesului de construcție, sarcinile arhitectului sunt variate. Asistarea clientului este esențială pentru finalizarea căsuței de vis. Câteva dintre sarcinile pe care echipa de la AIA Proiect le va prelua pentru o astfel de construcție, în cazul în care mă voi decide să-mi construiesc căsuța mult visată de vacanță sunt:
- Realizarea schiței clădirii – în funcție de spațiul disponibil și de zona urbanistică. În acest pas stabilirea costurilor este esențială.
- Realizarea planurilor de construcție – împreună cu arhitectul, voi alege cele mai bune soluții pentru acoperiș și materialele de construcție care vor fi utilizate. În acest punct ar fi ideal să găsim împreună soluțiile cele mai bune pentru iluminarea naturală sau artificială a casei, a căilor de acces și pentru racordarea la utilități. Totodată, numărul persoanelor care vor locui în casa de vacanță este foarte important.
- Asistența permanentă din partea echipei de proiect – arhitectul este cel care deține un rol cheie în negocierea contractului construcției; arhitectul este cel care se va ocupa și de obținerea aprobărilor de construcție. Personalizarea construcției o poate realiza alături de un decorator, care va asista în permanență, întreaga echipă.
- Șantierul construcției – o dată construcția începută, echipa de proiect va supraveghea activitatea de pe șantier și se va asigura că echipa de constructori urmează planurile sale și folosește materialele indicate.
Nu m-am decis dacă voi merge în proiectul meu pe un model clasic, pe unul modern sau dacă voi utiliza materiale simple sau complicate în construcția casei de vacanță. Știu sigur că, îi voi alege pe specialiștii de la AIA Proiect, pentru că pun la dispoziția partenerilor și beneficiarior o gamă completă de servicii de proiectare rezidențiala completă (arhitectură, structură, instalații) și de amenajare/reamenajare spații existente pe tot teritoriul României.
Totodată, gama completă de servicii de arhitectură urmărește întregul proces, de la achiziția terenului până la managementul clădirii.
Și voi puteți beneficia de serviciile AIA Proiect oriunde vă doriți să vă amplasați casa visurilor voastre. Vor fi alături de voi în toate etapele și fazele derulării proiectului și își vor folosi întreaga experiență, cunoștințele și ideile. Pentru ei, clientul este cel mai important partener, indiferent de dimensiunea proiectului său.
Pentru că, nu-i așa? Pentru orice călătorie de poveste, trebuie să existe și o casă de vacanță de poveste! 🙂
Articol scris pentru Proba 3 a competiției Spring SuperBlog, 2018