Am scris cu ceva timp în urmă despre bucătăria de poveste care ne însoțește în călătorii, însă nu am încercat să dau și o definiție a acestei secțiuni, tocmai pentru că, ceea ce face o călătorie mai bogată, de fiecare dată când cunoști cultura, tradițiile sau obiceiurile locului este gustul. Dacă ceva te-a făcut să te întorci într-un loc pe care l-ai vizitat și ți-a rămas în suflet, atunci acel ceva este cu siguranță legat de specificul traițional al locului, care te va însoți mereu.
Gustul este unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei vacanțe, iar alături de condițiile de cazare, de oamenii locului și de atracțiile turistice ale unei zone, îți va dărui vacanța perfectă. Bucătăria de Poveste este locul unde vei descoperi cele mai bune recomandări în materie de gust autentic. Iar primul pas, pentru că tot este vară, am ales să-l fac către bucătăria mediteraneană pentru că este sănătoasă, proaspătă, vie și naturală.
Iubitorii de scoici și preparate din pește care călătoresc în regiuni apropiate Mării Negre vor îndrăgi cu siguranță acest loc. Midiile sunt transformate aici în cel puțin 30 de preparate diferite, iar melcii, creveții, racii și preparatele din pește te vor face să descoperi un loc ascuns de ochii celor aflati doar în trecere. Ferma de Midii de la Dalboka nu este un restaurant pentru cei cu pretenții, care țin la etichetă, însă este o locație cu gazde primitoare. Bulgarii nu sunt doar ospitalieri prin atitudine, ci și prin bun gust și atenție acordată fiecărui client în parte.
Cum ajungi aici? Dacă ești turist și călătorești în România anul acesta, cel mai ușor vei ajunge cu mașina, drumul nefiind foarte prietenos. După ce treci granița cu Bulgaria de la Vama Veche, te îndrepți către Durankulak/Varna. După aproximativ 40 de kilometri, urmezi indicatorul Cap Kaliakra și vei păstra direcția către stânga. Un panou publicitar cu Dalboka te va îndruma apoi către dreapta.
Traseul ți se va părea că te conduce în pustietate, însă descoperi rapid că de fapt, ajungi pe malul mării, pe un drum pietruit, neasfaltat, iar ca să ajungi acolo cobori o pantă destul de abruptă. Dalboka Mussel Farm este restaurantul din partea dreaptă și de multe ori se confundă cu un alt restaurant localizat vis-a-vis de fermă.
Aici vei putea plăti în Lei sau Leva, însă nu vei putea efectua plata pe bază de card.
Ce preparate poți servi?
Resturantul oferă un meniu bogat cu specialităţi din scoici proaspete crescute la fermă, dar şi din Marea Neagră. În afară de specialităţile din scoici , meniul include şi preparate din peşte, salate proaspete, dar și mâncăruri din carne de porc şi pui, în caz că nu știi de ce te afli la Dalboka. 🙂 Câteva prețuri informative, ca-ți faci o idee generală sunt:
- Frigaruie din midii pane – 3 leva
- Midii natur cu legume (400g) – 6 leva
- Midii la tigaie (400g) – 7 leva
- Ciorbă de midii – 4.5 leva
La aproape fiecare vizită eu nu pot rezista melcilor de mare gătiți pane, iar sosul picant al casei, gătit cu ingrediente știute numai de gazde, merge cu absolut orice preparat la tigaie. Midiile le poți servi în fel și chip, de la midii natur, la midii pane, trase în tigaie, cu garnitură de orez și cu legume sau în tocăniță.
Dalboka Mussel Farm este totodată singura locație de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre unde vei putea încerca deserturile dulci cu midii – plăcinta cu midii sau midiile cu mere și frișcă.
Dacă te-am convins să mergi în Bulgaria pentru a savura preparatele din midii, atunci te vei întoarce aici nu doar pentru gust, un gust puternic și autentic din Marea Neagră ce nu are vreo legătură cu preparatele achiziționate din marile magazine.
Te vei intoarce aici și pentru priveliștea oferită de mare, pentru a te încărca cu energia sălbatică a locului, dar mai ales pentru simplitate și senzația pe care o ai – că te afli undeva la capătul lumii, între pământ și apă.
Dacă ai înțeles de ce trebuie să ajungi măcar o dată la Dalboka, atunci vei înțelege de ce te vei întoarce aici și vei transforma întoarcerea ta în tradiție o dată sau de mai multe ori pe an.
Fairytale Traveller