Dacă aș alege să scriu despre locurile încărcate de istorie sau de spiritualitate din întreaga lume, nu mi-ar fi de ajuns pagini întregi pentru a descrie în cuvinte frumusețea arhitecturală și poveștile fascinante ale Catedralei Cantebury.
Cu siguranță nu veți regreta să lăsați în urmă atracțiile moderne și comerciale în favoarea istoriei, peste care timpul nu știe să-și lase amprenta. Cel puțin nu aici, nu în Cantebury.
Orașul este situat la 90 de kilometri sud-est de Londra, în regatul Kent și a devenit cunoscut în secolul al XII-lea, când mii de pelerini s-au adunat în centru, pentru a vedea moaștele arhiepiscopului Thomas Becket, asasinat aici. Moartea sa a transformat Cantebury într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Anglia.
Îmi amintesc și acum cu drag, de primele ore de literatură engleză și de Poveștile din Cantebury ale lui Geoffrey Chaucer. De cum am pășit în oraș, mi-am amintit de pelerinii medievali din poveștile scriitorului englez. Străduțele înguste, aerul medieval și boem, vechile hanuri, arhitectura caselor de o valoare inestimabilă, toate transformă Cantebury într-un mic orășel de poveste.
Majoritatea turiștilor și pelerinilor ce vin astăzi în Cantebury caută valorile istorice ale orașului, frumusețea aparte a locului și mai puțin valoarea spirituală. Zidurile orașului cu multe clădiri înclinate au o valoare istorică și arhitecturală deosebită.
Odată ajuns la intrarea principală în Catedrala Cantebury, aerul gotic și misterul se întrepătrund. Clădirea este una dintre cele mai faimoase construcții religioase creștine din Marea Britanie, înscrisă din anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO. Catedrala este reședința Arhiepiscopului de Canterbury, cel mai înalt ierarh al Bisericii Anglicane.
Reprezentat printr-o impresionantă sculptură modernă, Iisus Hristos pe tron însoțit de îngeri domină poarta Christ Church, care facilitează accesul în catedrală, prin partea de sud.
Turnul, naosul și galeria corului, precum și capelele aferente combină stilul normand cu cel gotic și sunt clădite pe fundații vechi, saxone.
Catedrala a fost extinsă în 1096, iar în anii următori au fost construite în incinta sa trei capele. Cronicarul William Malmesbury spunea că: “Nicăieri în Anglia nu pot fi văzute atât de multe ferestre luminoase de sticlă, trotuare de marmură strălucitoare sau mai multe picturi colorate ca la Canterbury. “
Când intrați în catedrală, veți primi gratuit o hartă și o trecere în revistă a istoriei clădirii. Ghidul audio are cele mai multe detalii, iar o dată ce faceți un tur al interiorului, veți simți totul diferit.
Interiorul Catedralei Cantebury este fascinant, te poartă printre povești pline de istorie și de magic. Prețioasa construcție gotică rostește povești în imagini, prin vitraliile de o frumusețe inegalabilă. Ȋntregul ansamblu arhitectural este desăvârşit, iar ferestrele cu vitralii descriu miracolele făcute de Thomas Becket.
Catedrala conţine peste 1.200 metri pătraţi de vitralii cu poveşti inspiraţionale ale unor bărbaţi şi femei. Cantebury deține cea mai mare colecţie de vitralii din Anglia medievală. De asemenea, catedrala are un total de douăzeci şi unu de clopote împărţite în trei turnuri.
Veți fi cu siguranță vrăjiți de frumusețea lor, din interior.
O uriașă construcție de schele împrejmuiește interiorul și exteriorul Catedralei Canterbury în prezent, pentru a facilita conservarea arhitecturii și pentru a reface orice bucată distrusă de timp. Platforma de 33 tone are mărimea a trei terenuri de tenis și se află la 16 de metri deasupra podelei naosului, fiind susținută de grinzi de aluminiu.
Calmul și grandoarea din interior vă vor cuprinde și dacă faceți o plimbare de jur împrejurul clădirii pentru a-i admira arhitectura exterioară.
Lucrările de restaurare au fost posibile datorită unui grant total în valoare de 13.8 milioane de lire sterline, dar și datorită generozității unor trusturi și persoane din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, care au donat peste 10,9 milioane lire prin intermediul Canterbury Cathedral Trust.
Capătul vestic al catedralei va fi restaurat și îmbunătățit cu reparații la turnurile de vest, acoperișul și Naosul Christ Church Gate vor fi restaurate de asemenea, toate amenajările fiind menite să îmbunătățească în mod semnificativ accesul în clădire.
Pentru orice turist fascinat de arhitectură și nu numai, vă sfătuiesc să bifați pe harta voastră de poveste încă un obiectiv și acela este Cantebury. Dacă vă aflaţi în Londra, aceasta este o excursie de o zi. Site-ul oficial al Catedralei (www.canterbury-cathedral.org) vă informează despre diverse evenimente planificate în avans și tot online aflați și programul de vizitare.
Vă invit să fiți călători de poveste pentru o zi! Cantebury vă așteaptă cu istorisiri de neuitat! 🙂
Fairytale Traveller