Eram în anul I la facultate, când am auzit prima oară despre programul Work and Travel in USA, iar mie personal, mi s-a părut fascinant. Cred că mirajul Americii îi cucereşte pe toţi tinerii. Şi m-a cucerit şi pe mine în urmă cu mulţi ani. Dacă aş mai fi studentă, aş pleca ieri.
În anii studenţiei mele, criteriile de eligibilitate erau puţin diferite, iar în peste 10 ani de atunci, au apărut şi alte ramuri ale programului . Eu nu am avut oportunitatea să plec, dar visez ca într-o zi, să vizitez America pentru un job work and travel. Am câţiva foşti colegi care au trăit experienţa work and travel in America şi care mi-au povestit cât de mult a contat pentru ei această experienţă.
De ce să plecaţi, dacă aveţi şansa?
Pentru că vă îmbogăţiţi din toate punctele de vedere. Şi nu, nu despre bani este vorba aici. Statele Unite ale Americii nu sunt doar o destinaţie specială.
America este o poveste. Este prilejul ideal pentru a descoperi un puternic mix cultural și, totodată, o oportunitate pentru dezvoltare personală şi profesională.
Foştii mei colegi de facultate lucrau 17 ore pe zi, alţii nu au reuşit să economisească bani pentru a-şi plăti drumul înapoi în ţara natală. Iar alţii, au mers să viziteze tot ce au putut şi tot ce şi-au dorit în America.
Am întâlnit şi studenţi îndrăgostiţi de fashion, care timp de 3 luni şi-au achiziţionat tot ce se putea în materie de modă, din America. După această perioadă, au tras linie şi s-au văzut pe minus, alţii au ieşit „pe plus”, cu toţii însă … au avut ceva în comun. Visul American.
Sursa: https://blog.super-blog.eu
Work and travel pentru studenţi înseamnă viaţă, tinereţe, experienţă, oportunitate, schimb cultural, leadership, explorare, pasiune, curiozitate, rezistenţă, limită, perseverenţă, vacanţă, aventură, dar înainte de toate reprezintă valoare.
Trebuie să fii student la cursuri de zi într-o universitate acreditată, de stat sau particulară. Începând cu primul an de facultate, poţi să te bucuri de această experienţă.
Trebuie să ai până în 30 de ani şi să incluzi în planurile tale de viitor un masterat sau un doctorat.
Vacanţa cu work and travel presupune să cunoşti limba engleză cel puţin la nivel conversaţional când aplici pentru program.
Vacanţele speciale pentru studenţi în America mai au un avantaj. Implică responsabilitate. Da, ai auzit bine. Responsabilitatea ta individuală de a te adapta, de a reuşi, de a cunoaşte o cultură nouă, oameni noi, de a-ţi testa limitele şi rezistenţa indivuală, pentru că banii câştigaţi pe perioada contractului de muncă vor fi folosiţi în primul rând pentru plata chiriei, alimentelor şi transportului tău personal.
Sursa: https://blog.super-blog.eu
Şi mai ai un avantaj. Poţi să îţi iei prietenii cei mai buni şi să pleci alături de ei.
Dacă prietenii tăi de acasă nu vin cu tine, atunci vei cunoaşte alţi tineri din toate colţurile lumii care îşi petrec vacanța de vară în Statele Unite. Te asigur că vacanța specială va însemna să legi prietenii pentru o viaţă şi să ai parte de clipe memorabile.
Ce aş face eu dacă aș avea șansa să plec?
Nu mai sunt studentă, însă dacă aş avea oportunitatea să plec prin programul work and travel, aş considera prima lună în America una de acomodare cu responsabilităţile locului de muncă, cu oamenii, m-aş concentra în primul rând pe ceea ce am de făcut. M-aş adapta, mi-aş face cunoştinţe noi şi cu siguranţă aş studia noi termeni ai limbii engleze, pentru că ştiu foarte bine că există diferenţe între engleza americană şi cea britanică. Când trăieşti acolo, descoperi că limba engleză vorbită are cuvinte pe care nu le vei întâlni în dicţionar.
La locul de muncă voi deprinde abilităţi noi, care mă vor ajuta pe viitor să am experienţă practică în domeniul în care am lucrat în America.
Dacă aş pleca, aş alege un job total diferit de ceea ce fac în prezent. Pentru că iubesc oamenii şi experienţele lor, aş alege să fiu ghid de turism. Cred că meseria asta presupune să faci în acelaşi timp o bună şcoală de psihologie. Aş întâlni o mulţime de tipologii de oameni cu obiceiurile lor. Le-aş vorbi într-un fel britanicilor și într-un alt fel americanilor. De fiecare dată aş descoperi alte locuri, chiar dacă am mai ajuns pe acolo, pentru că totul depinde foarte mult de starea de spirit din timpul vizitei. În asta constă până la urmă frumuseţea unui loc.
Work and Travel Vacanțe Speciale este o experienţă multiculturală. Ea izvorăşte din dorinţa de reuşită a tinerilor unei societăţi, iar reuşita depinde de respectul şi dezvoltarea grupurilor culturale din care eu aş face parte. Multiculturalismul înseamnă respect şi apreciere din partea grupurilor care sunt lângă mine, pentru alte culturi din societate, dar pretinde și toleranţa unei comunităţi faţă de cealaltă comunitate, şi, în acelaşi timp pretinde dreptul unui om de a-şi părăsi cultura şi valorile pentru o altă cultură nouă.
Acest program face parte din ceea ce eu numesc vacanțe recomandate.
Pentru că iubesc fotografia, în timpul liber din afara orelor de la muncă, le-aş propune noilor mei prieteni din America să pornim în aventuri pline de cunoaştere, de istorie, de cultură şi de necunoscut în acelaşi timp.
Aş călători măcar o dată în Cuba pentru exotismul ei, pentru ocean, pentru plaja cu nisipurile albe şi apele de smarald şi pentru serile pline de petreceri pe plajă, pentru sucul natural de cocos şi pentru bananele prajite şi papaya confiată. Pentru lecţiile de merengue şi pentru oamenii plini de viaţă.
Şi… dacă m-aş afla chiar şi pentru 24 de ore în Bahamas, aş dedica sute de fotografii recifelor de corali. Îmi amintesc de la orele de istorie că, în căutarea drumului spre Indii, Cristofor Columb a descoperit un paradis necunoscut. La 12 octombrie 1942, acesta a debarcat pe Insula Guanahani, pe care a numit-o San Salvador şi a fost primit cu braţele deschise de amerindienii caraibieni care locuiau în aceste teritorii. Această zi este considerată şi data descoperirii Americii.
Insulele Bahamas sunt tărâmul pasionaţilor de scufundări, deci cu siguranţă aş include pe lista mea din 24 de ore, măcar 60 de minute de admirare a peştilor tropicali.
Sursa: amsterdamnews.com
În afară de Cuba şi Bahamas, un weekend l-aş dedica călătoriei în oraşul Keystone pentru a vizita Muntele Rushmore. Îl vedeam doar în filme. Pentru cei care nu ați auzit de el, aflaţi că este un monument memorial ce prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii cu ajutorul unor sculpturi colosale, înfăţişându-i pe primii preşedinti ai ţării.
Sculpturile în granit de aproximativ 18 metri înălţime au fost executate direct pe versantul sudic de către sculptorul Gutzon Borglum între 4 octombrie 1927 şi 31 octombrie 1941.
Sursa: www.roadtrippers.com
În încheiere, eu personal vă spun că aş trăi la maxim lunile din America. Mă fascinează posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul – cu alte cuvinte, un job cu bucuria de a călători și de a cunoaște oameni noi, culturi şi mentalități diferite.
Pentru mine este o experiență inedită, o destinație specială, ofertantă și, în același timp, un start perfect în altă viaţă. Aș avea numai de câştigat.
Dacă ai și tu şansa asta, te invit să fii un Călător de Poveste şi să trăieşti experienţa vieţii tale! 🙂
Pe curând.
Articol redactat pentru competiţia Superblog 2017