Sărbători în care iarna se transformă într-o adevărată poveste de Crăciun, cu clinchet de zurgălă, miros de brad, portocale, cozonac și vin fiert. Cu sănii trase de cai, într-o Românie de poveste plină de peisaje pitorești. Din Maramureș și până în Bucovina sau Transilvania, din Banat și până la malul Mării Negre, poveștile se scriu mereu diferit, iar regiunile pitorești din România, își așteaptă turiștii cu oferte atractive, pline de tradiții și obiceiuri specifice fiecărei zone.
Hotelierii, managerii de pensiuni, agențiile de turism, tour-operatorii și asociațiile sau centrele de promovare turistică, de la Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, care s-a desfășurat la Romexpo în perioada 16-19 noiembrie 2017, au venit cu surprize de toate felurile.
Expoziția internațională, ajunsă la cea de-a 38-a ediție, a fost dedicată tuturor operatorilor activi din domeniul turismului, care și-au prezentat ofertele pentru sezonul de iarnă, dar și pentru primăvara și vara anului 2018, atât din România, cât și din străinătate. Destinațiile au fost pe alese, pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile – de la turismul cultural, la cel de aventură sau de business, de la turismul balnear și până la croazierele de lux și destinațiile exotice din cele mai îndepărtate zone ale lumii; tour-operatorii și agențiile de turism au încercat să-și atragă clienții cu oferte care mai de care mai tentante.
Mă voi opri în primul rând, la cel mai spectaculos stand al Târgului de Turism din acest an, care înainte de a prezenta pliante, cataloage și prețuri, a spus în fiecare zi povești. Și-a cântat tradițiile locale prin muzică și dans, și-a prezentat costume populare tradiționale din toate zonele reprezentative, a venit cu mulți oameni frumoși care au demonstrat că și în România este posibil să existe povești care promovează atracții turistice și scot în evidență tradițiile și specificul local. Maramureșul este regiunea din România în care cu greu se mai găsesc locuri de cazare pentru sărbătorile de iarnă.
Pensiunile și hotelurile din Maramureș au venit cu oferte diverse și bogate, iar în funcție de zona în care vreți să călătoriți obiceiurile și tradițiile sunt diferite.
Cele mai frumoase atracții turistice din Maramureș, aflate la mare căutare atât de turiștii români, cât și de străini sunt: Mocăniţa, Cascada Cailor care îngheaţă şi arată spectaculos pe timp de iarnă, pârtia de schi din localitatea Borșa, care s-a dezvoltat foarte mult datorită investițiilor ultimilor ani, dar și bisericile de lemn cu specific maramureșean.
Dan Carpov, reprezentant al Biroului de Informare Turistică din cadrul CJ Maramureş, a precizat că, 1 Decemberie este primul eveniment care a trezit interes în rândul turiștilor, pentru că mulți dintre ei au verificat Crăciunul și Revelionul, cu grad de ocupare totală în Maramureș: „Avem un weekend prelungit la prețuri foarte bune și aș spune și suma, undeva între 450 și 700 de lei pentru 3 nopţi de cazare şi un tur de Maramureş, un fel de prezentare înainte de Crăciun. Crăciunul este între 1000-1500 de Lei/ persoană pentru 4 nopţi de cazare, 5 zile în Maramureş cu tot cu pachete de vizitat și atracții turistice – Mocăniţa, sanie dacă va fi cazul de zăpadă, dacă nu şi căruţă, iar Revelionul undeva între 1500 şi 2000, 4 nopţi de cazare, cu Spa… depinde de ce alegem. În Maramureş am încercat să avem tradiţie, toate ofertele au ceva tradiţional, ceva legat de colindat, legat de bucătărie tradiţională de Crăciun şi evident, ce au ei mai bun – piscină, Spa, jacuzzi.”
Peisajele de poveste din Maramureș eu vă spun că merită drumul nu doar iarna, ci și vara. Tradițiile de aici, oamenii calzi, bucatele tradiționale și ospotalitatea localnicilor vă garantez că vă va face să vă întoarceți în Maramureș, unde veți regăsi de fiecare dată alte povești.
Dan Carpov ne-a transmis și că, străinii s-au îndrăgostit de Maramureș, dar sunt și cei care își fac cel mai mult temele: „Românii cred că îşi cunosc ţara şi noi avem aşa, nişte idei generale, toţi am făcut geografie la şcoală, însă nu mai stau lucrurile aşa. De exemplu, Maramureşul era cunoscut ca o zonă de minerit, nu avea neapărat această etichetă turistică. Aş spune că românii vin în Maramureş pentru tradiţii, străinii în schimb sunt mai organizaţi, ei studiază puţin înainte, verifică patrimoniul Unesco, verifică steluţele pe tot felul de website-uri de specialitate şi citesc înainte să vină. Atunci au un fel de cunoştinţe minimale despre Maramureş.”
O altă zonă de poveste preferată în acest an de români este și Hunedoara. Stațunile montane i-au ademenit pe cei care au trecut anul acesta pe la standul Hunedoarei.
Constantin Popa, inspector de specialitate în cadrul Agenției de Dezvoltare Economico Socială, a precizat că, județul Hunedoara stă foarte bine din punct de vedere turistic: „Cred că, în afară de litoral avem cam orice. Pot să facă turism istoric, turism ecumenic, turism de aventură, avem stațiune balneclimaterică, stațiuni montane, deci… suntem acoperiți cam din toate punctele de vedere.”
Cea mai vizitată atracție din Hunedoara rămâne Castelul Corvinilor, urmat de Sarmisegetusa Regia, Cetatea Devei, Biserica de la Densuș și de Mănăstirea Prislop. Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, spune că anul 2018 va fi extrem de important pentru Hunedoara: „Vom reface modul în care se organizează Castelul. Se vor putea vizita grădinile din curtea exterioară, unde am amenajat aşa numita casă a breslelor ambientată cu materiale specifice breslelor, dar şi un tronson în care s-au constituit contexte arheologice. Turistul se va putea iniţia în evul mediu transilvănean, o dată cu trecerea podului care leagă Curtea Husarilor de Castelul Corvinilor.”
Dacă veți vizita Castelul Corvinilor, îl veți întâlni și pe hunedoreanul Nicolae Szekely, cel care reînvie cu măiestrie, instrumente medievale. Menestrelul modern este activ la festivaluri de chitară din România și a susținut concerte de muzică renascentistă și în alte cetăți medievale din România.
La mare căutare au fost și pachetele de sezon, cu meniu tradițional de Crăciun.
Sanda Moroşan, reprezentant al stațiunii Straja, a precizat că, „de Craciun, un pachet de 3 nopți de cazare cu demipensiune, cu masa festivă tradițională, cu băuturi alcoolice și non-alcoolice la discreție, colindători – Colindul Craiului, a doua zi pomana porcului cu porc la proțap și toate obiceiurile, datinile din județ, costă între 600 și 1000 de Lei, în funcție de locaţie, iar de Revelion pentru 5 nopţi de cazare în regim de demipensiune tot cu pomana porcului, porc la proţap pe data de 30, pe 31 masă festivă tradiţională veți plăti de la 1300 de Lei și până la 1800 de Lei de persoană.”
În privința destinațiilor exotice, atât pentru vacanța din primăvara anului viitor, cât și pentru la vară, reprezentanții agenției de turism Karpaten au menționat că, „în acest an turiștii au ales destinații exotice precum Thailanda, Cuba, Republica Dominicană. A fost foarte căutată și partea de est a Americii și partea de vest, alături de Japonia și China.”
La fel de vândute și de căutate au fost ofertele tour-operatorilor care vând destinații din Europa. Florin Paraschiv, director în cadrul agenției Bibi Vacanța, din cadrul Bibi Touring, spune că „Bulgaria se află pe locul 1 pentru că este o destinație accesibilă. Ea este urmată de Grecia și de Turcia, dar și de destinațiile pentru plajă – Palma de Mallorca, Barcelona, Costa Brava. În Bulgaria prețurile pornesc de la 15 euro de persoană pentru perioada de extrasezon, cu servicii all inclusive, și ajung până la 50 de euro/persoană pe zi, la care se adaugă transportul cu autocarul cu prețuri ce pornesc de la 40 de euro.” Căutate au fost și pachetele cu avion spre Grecia, în Corfu, Zakintos, Rhodos sau Creta, cu prețuri ce pornesc de la 350 de euro/persoană.
Nici hotelierii de pe litoralul românesc nu s-au lăsat mai prejos. Există deja oferte și rezervări pentru vara viitoare. Andrei Țigănaș, director în cadrul grupului Co Hotels din Jupiter, a declarat că se caută serviciile pentru familiile cu copii: „Hotelurile din grupul nostru au plaje destinate copiilor, cei mici au chiar și un parc al lor, cu ateliere de creaţie, cu petreceri tematice. Preţurile pornesc de la 60 Lei camera şi pot ajunge până la 300 de lei. Ca noutate pentru anul viitor, avem un parc acvatic care se va deschide în luna iunie a anului viitor și avem în plan și deschiderea unui alt hotel de 4 stele din grup.”
Oferte bogate așadar, la Târgul de Turism al României, ediția de toamnă. Mie nu-mi rămâne decât să vă urez un sejur plăcut, destinații de poveste, cât mai multe, în tolba Moșului, și dacă se poate… cu multă, multă zăpadă… ca în cele mai frumoase basme ale iernii, în care ninge liniștit și în casă arde focul. 🙂
Rămâneți Călători de Poveste!